Diarree bij de kat

Kat dierenartsElke kat heeft wel eens last van diarree. Diarree komt geregeld voor bij de kat. Maar wat is normale ontlasting bij de kat? En wat is diarree precies? Wat voor soorten diarree zijn er? Wat zijn oorzaken van diarree? Wat kun je er aan doen? En wanneer moet je je zorgen maken? Je leest het in dit artikel over diarree bij de kat.

Ontlasting bij de kat

Eerst iets over normale ontlasting van de kat. Gemiddeld heeft een kat een maal per dag ontlasting. Er zijn echter katten die minder of meer gaan. Kittens gaan gemiddeld vaker dan een maal per dag. De normale ontlasting is stevig, maar niet hard, van substantie. De normale kleur is bruin. De kleur kan echter variëren afhankelijk van wat de kat eet.

Diarree bij de kat

Diarree is een toename in frequentie, substantie of kleur van de ontlasting. Het treedt op wanneer er onvoldoende water uit de ontlasting wordt verwijderd, waardoor deze een losse en slechte structuur heeft. Hoe de diarree er uit ziet is afhankelijk van het getroffen deel van de darm. Diarree uit de dunne darm heeft grote hoeveelheden waterige ontlasting tot gevolg. Meestal hoeft de kat niet vaker naar de kattenbak. Diarree uit de dunne darm heeft brijerige ontlasting tot gevolg, eventueel met slijm of bloed. De kat heeft continu aandrang en gaat vaker naar de kattenbak.

Soorten diarree

Er zijn twee soorten diarree bij de kat te onderscheiden.

  • Acute diarree: Acute diarree bij de kat is diarree die korter dan 7 dagen duurt en niet structureel terugkerend is.
  • Chronische diarree: Chronische diarree bij de kat is diarree die langer dan 7 dagen duurt of structureel terugkerend is.

Oorzaken diarree

Er zijn verschillende oorzaken van diarree bij de kat te vinden. Ze zijn afhankelijk van de soort diarree. Deze variëren in ernst van niet ernstig tot zeer ernstig.

Acute diarree

Oorzaken van acute diarree bij de kat zijn:

  • Voedsel: Je kat kan iets verkeerds hebben gegeten. Bijvoorbeeld iets wat hij niet mag hebben (bijv., koemelk) of iets wat over de datum was (bijv., bedorven vlees).
  • Virus: Je kat kan een infectie met een virus hebben. Bijvoorbeeld een parvovirus (kattenziekte), coronavirus (FIP) of rotavirus.
  • Bacterie: Je kat kan geïnfecteerd zijn met een bacterie. Bijvoorbeeld Salmonella en Campylobacter. De kans hierop is groter als je rauw vlees voert.
  • Parasiet: Je kat kan een infectie met een parasiet hebben. Veelvoorkomende parasieten zijn Giardia, spoelwormen en haakwormen.
  • Invaginatie: Je kat kan een invaginatie, dat is een darminstulping, hebben. Dit komt vooral voor bij kittens.

Chronische diarree

Oorzaken van chronische diarree bij de kat zijn:

  • Voedsel: Je kat kan overgevoelig of zelfs allergisch zijn voor een bepaalde soort voedsel. Bijvoorbeeld voor een bepaald eiwit in de voeding.
  • Parasiet: Je kat kan een infectie met een parasiet hebben. Veelvoorkomende parasieten zijn Giardia, spoelwormen en haakwormen.
  • IBD (inflammatory bowel disease): Je kat kan een chronische infectieuze maagdarmontsteking hebben.
  • Kanker: Je kat kan kanker in zijn maagdarmkanaal hebben. Dit komt vaker voor bij volwassen en oudere katten.
  • Schildklier: Je kat kan hyperthyreoïdie, dat is een te snel werkende schildklier, hebben. Dit veroorzaakt ook nog andere symptomen.
  • Alvleesklier: Je kat kan EPI (exocriene pancreas insufficiëntie) hebben. Dit is een niet goed werkende alvleesklier, waardoor een tekort aan verteringsenzymen ontstaat.
  • Lever: Je kat kan leverproblemen hebben, waaronder leververvetting en levercirrose. Dit kan vrij gemakkelijk bij de kat ontstaan, bijvoorbeeld als hij een dag niet eet.

Kat kattenbakAlarmsymptomen

Meestal is diarree bij de kat van voorbijgaande aard en levert het naast diarree zelf weinig bijkomende klachten op. Soms echter merk je dat je kat er echt last van heeft. Je krijgt dan een niet-pluis-gevoel, omdat je kat zich anders gedraagt dan dat je van hem gewend bent. Dat is een belangrijk teken dat er iets ernstigs aan de hand is. Alarmsymptomen zijn: koorts, lusteloosheid, braken, verminderde eetlust en gewichtsverlies. Bij deze symptomen kun je het beste gelijk contact opnemen met de dierenarts.

Behandeling van diarree

De behandeling van diarree bij de kat is dus afhankelijk van de oorzaak en de symptomen die het geeft. Heeft je kat acute diarree, maar verder nergens last van? Geef hem in eerste instantie licht verteerbaar voedsel, zoals gekookte rijst, kip of witvis. Helpt dit niet? Dan kun je bij de dierenarts diarreeremmers halen. Heeft je kat chronische diarree, dat wil zeggen aanhoudend of terugkerend? Dan is het raadzaam om contact op te nemen met de dierenarts. Er kan iets ernstigers aan de hand zijn, ook als je kat verder nergens last van heeft. Heeft je kat bovenstaande alarmsymptomen? Neem dan gelijk contact op met de dierenarts. Deze zal beslissen wat er nodig is. Behandeling van diarree door de dierenarts kan bestaan uit diagnostisch onderzoek, medicatie of zelfs een operatie.

Samenvattend

Neem contact op met de dierenarts bij diarree als:

  • Je kat alarmsymptomen vertoont.
  • Je kat al lang (> 7 dagen) diarree heeft.
  • Je kat terugkerende diarree heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.