Verzorging: Teek verwijderen

Kat teekEerder schreef ik over de ziekte van Lyme. Deze infectieziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. De ziekte van Lyme kan alleen worden overgedragen door de beet van een besmette teek. De kans op besmetting wordt groter naarmate de teek langer op zijn gastheer doorbrengt. Binnen 24 uur is de kans op besmetting erg klein. Na 24 uur begint deze kans echter snel toe te nemen. Het is dus belangrijk je kat regelmatig te controleren op teken. Controleren doe je door je kat te bekijken, te aaien, te kammen of te borstelen. Vind je een teek? Dan is het belangrijk deze op de juiste manier (!) te verwijderen. Hoe moet je een teek verwijderen? Dat lees je in dit artikel.

Do’s

  • TekentangTekentang: Zorg dat je een geschikte tekentang in huis hebt. Je kunt hiervoor beter een haakmodel dan een grijpmodel gebruiken. Deze hebben meer kracht.
  • Voorbereiding: Bereid je goed voor op het verwijderen van de teek. Lees bijvoorbeeld dit artikel en kijk een filmpje. Stel je vooral goed op de hoogte van de dont’s!

Dont’s

  • Wachten: Wacht niet tot de teek er vanzelf uit valt. Het is belangrijk de teek te verwijderen voordat hij 24 uur vast zit.
  • Alcohol: Gebruik geen alcohol of alcohol-bevattende stoffen voordat je de teek verwijdert. Deze stoffen zorgen er voor dat de teek speeksel achter laat in je kat.
  • Smeersels: Gebruik geen crèmes of olies voordat je de teek verwijdert. Ook deze stoffen zorgen er voor dat de teek speeksel achter laat in je kat.
  • Bewegen: Beweeg de teek niet heen en weer terwijl hij in de kat zit. Hij kan hierdoor geïrriteerd raken en speeksel achter laten in je kat.
  • Draaien: Draai de teek niet bij het verwijderen. Ook hierdoor kan hij geïrriteerd raken en speeksel achter laten in je kat.

Teek verwijderen

Kijk dit duidelijke filmpje voor een rustige uitleg over hoe je een teek moet verwijderen.

  1. Materialen: Verzamel je materialen. Hierbij heb je in ieder geval een tekentang, handschoenen, tissue en een ontsmettingsmiddel.
  2. Plaats: Kies een plaats waar je je kat en de teek goed kunt zien. Ook moet je de teek terug kunnen vinden als je hem per ongeluk zou laten vallen.
  3. Handschoenen: Trek nu voor je eigen veiligheid en voor de hygiëne handschoenen aan. Dit zijn bij voorkeur niet-steriele latex handschoenen.
  4. Haren: Spreid de haren van je kat rondom de tekenbeet uiteen. Op die manier kun je de teek goed zien en kun je er ook goed bij.
  5. Tekentang: Plaats de tekentang op de kop van de teek. Dit is het punt wat aan de huid van de kat vastzit. Je moet de kop ook zo dicht mogelijk bij de huid vastpakken.
  6. Trekken: Je kunt nu de teek verwijderen. Oefen hiervoor constant stevige trekkracht uit. Deze trekkracht dient in een rechte lijn naar buiten te zijn. Draai of schud de teek niet.
  7. Geduld: Het kan even duren voor de teek los laat. Hij zit soms stevig vast in de huid van je kat. Geef niet op en blijf constante stevige trekkracht uitoefenen.
  8. Geheel: Als je de teek hebt verwijderd is het belangrijk te controleren of hij in zijn geheel is verwijderd. Soms blijven zijn kaken nog zitten. Deze moeten er zeker nog uit.
  9. Doden: Dood de teek zodra je hem uit je kat hebt gehaald. Teken kunnen namelijk weer omhoog kruipen uit gootstenen en WC’s. Doden kan door hem te pletten of verbranden.
  10. Noteren: Noteer wanneer en waar je de teek hebt gevonden en verwijderd. En noteer ook de mogelijke plek van oplopen. Dit is handig als je kat later klachten krijgt.
  11. Wond: De plaats waar de teek je kat heeft gebeten is een klein wondje. Dit kan gaan irriteren of ontsteken. Je kunt het wondje desinfecteren als de teek er uit is.
  12. Controleren: Controleer de plaats waar de teek je kat heeft gebeten regelmatig om te kijken of het wondje goed heelt. Desinfecteer zo nodig elke dag twee maal.

Dierenarts

Ga naar de dierenarts als je de teek niet in zijn geheel hebt kunnen verwijderen. Ook moet je naar de dierenarts als het wondje ernstig gaat ontsteken. Daarbij moet je in de gaten houden of er erythema migrans ontstaat. Raadpleeg bij klachten die wijzen op de ziekte van Lyme altijd een dierenarts. Zeker als je een tekenbeet hebt opgemerkt.

Wil je meer weten over tekenbeten en de ziekte van Lyme (bij mensen)? Lees dan deze betrouwbare website van het RIVM.

Een gedachte over “Verzorging: Teek verwijderen

  1. Yolanda

    Goede info, maar bij mij werkt de link naar het filmpje niet. Ik krijg de boodschap: sorry deze video is privé

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.