Kat en vakantie

Kat op strandOp vakantie gaan is heerlijk. En een vakantie uitzoeken ook. Zee, strand, bergen, sneeuw, bossen, meren. En dat alles met een flinke lading zon. Je waant je met al die mooie plaatjes al op de plek van bestemming. Maar wat doe je met je kat wanneer je op vakantie gaat? Je kunt natuurlijk pas optimaal genieten van je vakantie als je weet dat je geliefde snorrebaardende pluis in goede handen is. In dit artikel lees je meer over de verschillende mogelijkheden bij kat en vakantie. Van meenemen op vakantie tot het thuis laten van je kat.

Mee op vakantie

Een van de opties is natuurlijk om je kat mee te nemen op vakantie. Belangrijk hierbij wel is dat je kat gewend moet zijn aan reizen en hier ook goed mee om kan gaan. Reizen blijft desalniettemin stressvol voor een kat. Ook moet je zorgen dat je kat aan een aantal voorwaarden voldoet, zeker als je naar het buitenland gaat. Zo moet hij beschikken over een internationaal paspoort, een gezondheidsverklaring van de dierenarts hebben en volledig ingeënt zijn tegen kattenziekte, niesziekte en rabiës.

Kat autoIn de auto

Je kunt je kat meenemen op vakantie in de auto, caravan of camper. Het is dan verstandig om hem in zijn reismandje te doen. Belangrijk is wel dat je regelmatig pauze neemt. Op die manier kan je kat zijn pootjes strekken, wat eten en drinken en zijn behoeften doen. Ook is het belangrijk dat je het niet te warm laat worden in de auto. Je kat kan zeker in de zomer namelijk snel oververhit raken. Laat je kat nooit alleen achter in de auto. Geef je kat daarnaast extra aandacht en liefde. Het blijft namelijk vervelend voor je kat om te reizen.

Kat vliegtuigIn het vliegtuig

Veel vliegtuigmaatschappijen bieden tegenwoordig de mogelijkheid aan om je geliefde staartige kat tegen een schappelijke vergoeding mee te nemen op vakantie. Zorg wel dat je reist binnen de landen met een Schengenverdrag. Binnen deze landen geldt er vrij verkeer van personen, dieren en goederen. Daarbuiten is er sprake van export/import en daarvoor moet je kat gedurende lange tijd in quarantaine. Je kat wordt bij reizen met het vliegtuig in zijn reismandje in een speciaal laadruim met cabinedruk gezet. Dit is voor je kat natuurlijk een zeer beangstigende ervaring. Bekijk dus goed of de voordelen opwegen tegen de nadelen.

Kat bergOp de bestemming

Het is belangrijk om na te gaan of het toegestaan is om je kat mee te nemen naar de plaats van bestemming. Veel vakantiebestemmingen, zoals hotels, appartementen, huisjes en campings staan het meenemen van huisdieren niet toe of heffen hier een buitensporig hoge toeslag voor. Eenmaal op de bestemming is het natuurlijk leuk om je kat naar buiten te laten. Wees hiermee echter wel voorzichtig. Veel katten zijn georiënteerd op hun huis en niet op hun personeel. Ze zullen dus weglopen en verdwalen. Een andere optie is om je kat in een tuigje te hijsen en hem zo naar buiten te laten. Laat je kat dan nooit alleen vanwege gevaar op verstrikken en verdwijnen.

Naar pension

Een andere optie is om je kat naar een pension in de buurt te brengen. Veel asiels hebben er een pension bij. Bij de meeste pensions verblijft je kat in een gezamenlijk verblijf met andere katten. Het is dus belangrijk dat hij andere katten gewend is en hier ook goed mee om kan gaan. Voor een pension moet je van tevoren reserveren en betalen. Je moet bij het wegbrengen het paspoort van je kat inleveren. Ook moet hij volledig ingeënt zijn tegen kattenziekte en niesziekte. En hij moet ontwormd en ontvlooid zijn. Dit om verspreiding van ziekten in het pension te voorkomen. In een pension wordt je kat dagelijks verzorgd. Hij krijgt eten, drinken, een schone kattenbak en ook een beetje aandacht.

Naar oppas

De meest ideale situatie is die van een familielid, vriend of vriendin die zit te springen om op jouw lieve kat te passen. Op die manier weet je zeker dat je geliefde pluizebol de aandacht en liefde krijgt die hij verdient. Is dit niet mogelijk? Dan kun je de kat ook naar een particuliere oppas sturen.

Thuis laten

Nog een optie is dat je je kat thuis houdt in zijn eigen vertrouwde omgeving. Het is wel belangrijk om dan zorg naar je kat te laten komen en je kat niet onverzorgd achter te laten. Je kat heeft namelijk per 24 uur tenminste 1 uur aandacht en liefde nodig.

Burenhulp

Veel buren zijn wel in voor het verzorgen van de kat bij jouw afwezigheid. Zeker als je buren hebt die zelf ook katten hebben. Je kat zal op die manier de nodige zorg krijgen, zoals eten, drinken en een schone kattenbak. Maar je kunt iemand die gratis langs komt niet verplichten veel tijd in de zorg te steken.

Kattenoppas

Vind je dat wel een vereiste om met een gerust hart op vakantie te kunnen? Dan kun je er voor kiezen om een onprofessionele of professionele kattenoppas in te huren. Als onprofessionele kattenoppas zijn je buren, de buurkinderen of de kinderen van vrienden uitermate geschikt. Tegen een kleine vergoeding zullen zij zich verplicht voelen goed voor je kat te zorgen. Als professionele kattenoppas zijn er tegenwoordig in elke regio voldoende opties. Deze oppassen zorgen tegen een redelijke vergoeding dat het je lieveling aan niets ontbreekt. Zo zullen ze zorgen voor eten, drinken, een schone kattenbak, medicatie toedienen, aandacht, liefde, spelen, even naar buiten laten. Ook zullen ze post van de mat halen, planten water geven en de vuilnis aan de weg zetten. Benieuwd naar de services van een kattenoppas?Bezoek de sites van Kattenoppas De Bilt en Kattenoppas Bunnik voor een goede impressie.

Kat op strandKortom: Je kunt pas genieten van je welverdiende vakantie als je weet dat je kat in goede handen is, of dat nu de jouwe of die van iemand anders zijn. Voor welke optie je gaat is afhankelijk van het karakter en de leeftijd van jouw kat, jouw eigen voorkeuren en natuurlijk de specifieke situatie. Succes met de keuze en een fijne vakantie!

Een gedachte over “Kat en vakantie

  1. Pingback: Nieuws: Katten op Lanzarote - alleskatten.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.